بازیگری و خوانندگی یک اشتراک اساسی دارد، صدا، با این اصل مشترک این امکان همیشه وجود دارد که بازیگرانی قدم به عرصهی موسیقی بگذارند یا خوانندگانی قدم به عرصه بازیگری، در سینما و موسیقی این تبادل هنری بیسابقه نیست!
در سینمای ایران این تبادل هنری از گذشتههای دور تا امروز صورت گرفته و در سالهای اخیر، بازیگران و ستارههای مرد سینمای ایران را میبینیم که بعد از دست یافتن به موفقیت و تثبیت جایگاه در سینما، در عرصه موسیقی طبعآزمایی میکنند و به خوانندگی هم رو میآورند.
در گزارش پیش رو به بازیگرانی میپردازیم که وسوسه خواندن قدرتی همارز اجرای نقش داشته و آنها را به عرصهی موسیقی نیز کشانده.
مرتضی احمدی
مرتضی احمدی بزرگتر از آن است که بگوییم بازیگری است که خواننده شده یا خوانندهای که بازیگر، هرچند ارجحیت هیچکدام از این هنرها بر دیگری ویژگی محسوب نمیشود اما صدای دلنشین و دوستداشتنی مرتضی احمدی برای نسلی از فرزندان ایران همراه با خاطرات خوب کودکی است. ترانههای تهران او در دو آلبوم منتشر شده که بسیار شنیدنی است.
خسرو شکیبایی
یکی از ماندگارترین بازیگران عرصه موسیقی، عمو خسرو بود. او هم مثل بسیاری از بازیگران، تجربه خواندن را بهواسطه نقشش در فیلم «خواهران غریب» تجربه کرد؛ اما فعالیت جدی شکیبایی به دکلمه اشعار سهراب سپهری برمیگرده که بهصورت آلبوم به بازار اومد.
فتحعلی اویسی
فتحعلی اویسی، بازیگری که صدای خوبش زینتبخش برخی سریالها بود.
این کارگردان و بازیگر بعدها خیلی جدیتر سراغ موسیقی رفت. اویسی در سال ۱۳۸۶ همراه با گروه موسیقی آژیر به سرپرستی محسن افشار و محمد خاکپور در کاخ سعدآباد روی صحنه رفت. او برای سریالهایی چون باغچه مینو و کمربندها را ببندیم هم خوانده.
مهران مدیری
آلبوم «از روی سادگی» با همکاریبابک بیات و فردین خلعتبری در سال ٧٩ با صدای مهران مدیری منتشر شد.
مدیری بعدها آثار بیشتری هم خواند. آنقدر که شاید حتی بتوان او را یکی از فعالترین بازیگر- خوانندههای این عرصه دانست؛ بهعنوان مثال میتوان به خوانندگی تیتراژ سریالهای «همنفس»، «مهر و ماه»، «شبهای برره»، «باغ مظفر» و «قهوه تلخ» اشاره کرد. او همچنین با گروه «دارکوب» همکاری داشته و تکآهنگی برای آنها خوانده.
رضا عطاران
عطاران اولین بار تیتراژ سریال «کوچه اقاقیا» رو خوند و این برای او شروع کار بود. بعدها هم برای تیتراژ سریالهای «متهم گریخت»، «ترش و شیرین»، «بزنگاه» و «سه در چهار» خوانندگی کرد. اما کارنامه او در عرصه خوانندگی بیش از اینهاست.
او در فیلمهای سینمایی «کلاهی برای باران»، «خروسجنگی»، «آقای هفترنگ»، «نیش زنبور» و «سه درجه تب» نیز خوانده است.
حامد بهداد
منتقدان موسیقی همگی بر این باور هستند که در بین بازیگران، حامد بهداد بیش از مابقی موسیقی را میشناسد. اولین بار تیتراژ سریال تلویزیونی «غریبه» رو خوند و بعدها هم در اجرای قطعات فولکلور خراسانی با گروههای «دارکوب» و «لیوا» همکاری داشت.
حامد در آلبوم «ساعت ۲۵» هم همراه رضا یزدانی میکروفون به دست گرفت.
محمدرضا گلزار
محمدرضا گلزار قبل از اینکه بازیگر در گروه موسیقی فعالیت داشت. فعالیت هنریاش را از سال 1376 آغاز کرد، آن زمان در گروه «آریان» به نواختن گیتار مشغول بود و در سال 1379 در فیلم «سام و نرگس» برای اولین بار حرفه بازیگری را تجربه کرد.
گلزار چندی پیش و بعد از اکران موفق فیلم « سلام بمبئی» ، روی سن رفت و کنسرتی برپا کرد.
بهرام رادان
بهرام رادان، آلبوم «روی دیگر» را در سال ٩١ منتشر کرد. ابوالحسن مختاباد، درباره کیفیت آن نوشت: «امکان دارد کار آقای رادان، برای برخی جوانان، در لحظاتی خاص، جذاب باشد، بهخصوص آنانی که در لحظاتی تعیینکننده از زندگی مثل نخستین آشناییها، دوستیها و قهر و آشتیها هستند اما اینکه این اثر بتواند روی نسلهای بعد هم تأثیراتی بگذارد و به کاری ماندگار تبدیل شود، طبیعی است که چنین نخواهد شد. معتقدم صدای رادان شخصیت مستقلی ندارد. شخصیت مستقل یعنی اینکه شناسنامه و مهر و تمبر خاص خودش را داشته باشد.»
امین حیایی
امین حیایی با گروه «کویر» به عرصهی موسیقی قدم گذاشت. او آلبوم «باران» را بیرون داد و بعدازآن در فیلمهای«بوی بهشت»، «سرود تولد» و «سلام بر عشق» هم خواند. علاقه او به موسیقی به قبل از ورودش به این عرصه بازمیگردد. پیش از ورود رسمی صدایش در محافل و مراسم غیررسمی شنیده میشد.
جواد رضویان
جواد در مجموعه «چارخونه» خواند. بعد هم به ترتیب در فیلمهای «دلداده»، «شاخه گلی برای عروس» و «زندگی شیرین» این تجربه را تکرار کرد. ترانه بعضی از این آثار سروده خواهرش بود اما به شکل آلبوم موسیقی کاری انجام نداد. در واقع فعالیت او در عرصه موسیقی بیشتر معطوف میشود به خوانندگی در تیتراژ سریالها و فیلمهای سینمایی.
رضا رویگری
بیشک تاریخیترین صدای بازیگری که در عرصه موسیقی شنیده شده، صدای رضا رویگری است. سرود «ایران ایران» با صدای او هنوز هم در مناسبتهای دهه فجر پخش میشود. بعد از این سرود بود که به شکل جدی در عرصه سینما و تلویزیون به فعالیت پرداخت. بعدها دوباره گریزی به موسیقی داشت و در آلبومهای «غوغا»، «از عشق گفتن» و «کازابلانکا» خواند.
رسول نجفیان
رسول نجفیان یکی از قدیمیترین بازیگرانی است که خوانندگی نیز میکند. همه او را با آهنگ «رسم زمونه» که در سال ۷۴ منتشر شد، میشناسند. او اعتقاد دارد در دهههای ۵۰ و ۶۰ بخش زیادی از وقتش را صرف موسیقی کرده است.
کامران تفتی
کامران تفتی از دیگر بازیگرانی است که به سوی خوانندگان رفته است. وی در سالهای اخیر در قطعاتی بهصورت مشترک با دیگر خوانندگان حضور داشت اما با انتشار تکآهنگی مستقل بهصورت رسمی حضور خود در دنیای موسیقی را اعلام کرد. اثری که تبلیغات زیادی همروی آن صورت گرفت اما نتوانست نام کامران تفتی را در میان اهالی موسیقی بهاندازه اهالی سینما و تلویزیون بشناساند.
مریم امیر جلالی
مریم امیرجلالی اولین خواننده زنی است که میشناسیم. او خود را در وهله اول خواننده و بعد بازیگر میداند. در سال ۱۳۹۱ اعلام کرده است که از بازیگری کناره میگیرد و وارد حرفه موسیقی و خوانندگی میشود.
شهره سلطانی
شهره سلطانی از بازیگرانی است که تازه وارد دنیای موسیقی شده و در ۳۰ و ۳۱ تیرماه سال ۹۵ کنسرت خود را اجرا کرده است.
محمدرضا فروتن
استقبال از صدای محمدرضا فروتن در «شب یلدا»ی کیومرث پوراحمد باعث شد او به دنیای موسیقی میل پیدا کند.
نخستین آلبوم موسیقی محمدرضا فروتن، با عنوان «میفهممت» زمستان امسال در بازار موسیقی منتشر شد. جدا ازاینکه این بازیگر در زیروبم موسیقی چطور محک خواهد خورد، حالا او هم به فهرست بازیگرانی پیوسته که وسوسه خوانندگی آنها را به سمت موسیقی کشانده.
شهاب حسینی
شهاب حسینی چندان از اینکه او را بهعنوان خواننده به خاطر آورند، شاید رضایت نداشته باشد اما سابقه او درزمینهٔ خوانندگی باقی است و اتفاقاً در این عرصه، علاقهمندانی هم دارد. حسینی با گروه «هفت» همکاری داشت، گروهی که امیرحسین مدرس، حمید گودرزی وامین زندگانی هم در آن عضویت داشتند.
اشکان خطیبی
یکی از بازیگرانی که همزمان با بازی در عرصه موسیقی فعال بوده است. اشکان خطیبی که بهصورت مستمر موسیقی را پیگیری میکند، تابهحال چند تک آهنگ را منتشر کرده و تهیهکنندگی آلبوم علی عظیمی را به عهده گرفت. اشکان چند سالی است گروهی به نام «ترافیک» را تأسیس کرده است و یکی از تنها کسانی است که بهصورت حرفهای در این عرصه فعالیت میکند.
پرویز پرستویی
در آلبوم ناصر عبداللهی، پرویز پرستویی اشعاری را دکلمه کرد. این هنرمند بهواسطه صدای خوبی که داشت، توانست با این کار، توجه مخاطبان را جلب کند و در کار بابایی نیز دکلمه داشت. استقبال از صدای پرستویی تا جایی پیش رفت که چندی پیش، سرگذشت خودش را در قالب یک مجموعه صوتی منتشر کرد. البته پرستویی مداحی را در کارنامه خود دارد و در فیلمبرداری «من و زیبا» مداحی کرده. او به تازگی ترانه ای از یغما گلرویی را خوانده است.