از هوگوی طلایی شیکاگو تا گلدن گلوبال مالزی!
در سالی که گذشت سینمای ایران با فیلمهای مختلف در ژانرهای متفاوت از هم، توانست باردیگر موفقیتهای بسیاری در جشنوارههای خارجی کسب کند. جوایزی که فیلمها و عوامل آنها در سالی که گذشت موفق به دریافت آن شدند را مرور میکنیم.
اختصاصی فیلسین
سال هزار و سیصد و نود و شش با همهی افت و خیزهایش، با همهی جشنوارهها و اکرانها و افتخاراتش به پایان رسید. امسال هم بسیاری از فیلمها موفق شدند تا در جشنوارههای داخلی و خارجی جوایز مهمی به دستآورند و بار دیگر نام سینمای ایران را در عرصهی بینالمللی مطرح کنند.
در گزارش پیشرو فیلسین به فیلمهایی پرداخته که در سال ۹۶ مهمترین افتخارات را برای سینما به دست آوردند.
«زیر سقف دودی» به کارگردانی پوران درخشنده؛
اولین فیلم ساز زن سینمای ایران پس از انقلاب، با فیلم سینمایی «رابطه» در سال ۱۳۶۴ با عنوان نویسنده و کارگردان وارد سینمای حرفهای شد و برای این فیلم موفق به دریافت دیپلم افتخار از اولین دوره جشنواره فیلم «جیفونی» ایتالیا شد.
آخرین ساختهی او با عنوان «زیر سقف دودی» داستانی زنانه است که زندگی دو زن را به تصویر میکشد. زنی که دچار بحران طلاق عاطفی شده است و زنی که نمیتواند تصمیم درستی برای آینده زندگی عاطفیاش بگیرد.
هشتمین دورهی جشنواره فیلمهای ایرانی در لندن جایزه بهترین فیلم بلند خود را به «زیر سقف دودی» اهدا کرد.
«اسرافیل» به کارگردانی آیدا پناهنده
آیدا، با نویسندگی و ساخت چندین فیلمکوتاه، فعالیتهای هنریخود را آغاز کرد و سال ۱۳۹۳ با ساخت فیلم سینمایی «ناهید» نخستین تجربه کارگردانی خود را پشتسر گذاشت؛ او با ساخت این فیلم موفق به دریافت جایزه «آینده نوید بخش» در بخش نوعی نگاه شصت و هشتمین دوره جشنواره کن شد. پناهنده، سال ۱۳۹۵ دومین تجربه سینمایی خود را با عنوان «اسرافیل» جلوی دوربین برده است.
«اسرافیل» با حضور در سومین جشنواره فیلمهای ایرانی کانادا، موفق به کسب جایزه بهترین فیلم برای مستانه مهاجر به عنوان تهیهکننده و جایزه بهترین دستاورد فنی برای هایده صفییاری به عنوان تدوینگر شد.
در این سال، دفتر جشنواره بینالمللی فیلمهای ایرانی استرالیا به نسرین میرشب، مدیرعامل پخش DreamLab Films و پخشکننده «اسرافیل» اعلام کرد که این فیلم توانسته جایزه شبکه ارتقای سینمای آسیا که با عنوان NETPAC شناخته میشود را از این فستیوال دریافت کند.
«برادرم خسرو» به کارگردانی احسان بیگلری
احسان بیگلری، به عنوان دستیار اول کارگردان تجربه خوبی را در کنار اصغر فرهادی در فیلم «درباره الی...» کسب کرد و پس از آن به همکاری با کیومرث پوراحمد پرداخت. او در طول دوران فعالیت خود بهساخت چندین فیلم کوتاه و مستند پرداخته و به نویسندگی نیز روی آورده است، نگارش فیلمنامههای «بیست و سه روز بعد» و «خواهران نازنین» از جمله آثار او در این زمینهاند؛ فیلم سینمایی «برادرم خسرو» اولین تجربه کارگردانی او در مدیوم سینما است.
در سالی که گذشت، «برادرم خسرو» با بازی شهاب حسینی در جشنواره فیلم یاری سوئد تندیس بهترین فیلم بلند را دریافت کرد.
«سد معبر» به کارگردانی محسن قرایی
مدیربرنامهریزی فیلمهای «یه حبه قند»، «لطفا مزاحم نشوید» و «امروز» سال ۱۳۹۱ تصمیم به ساخت نخستین فیلم سینمای خود در مقام کارگردان گرفت و با همکاری افشین هاشمی «خسته نباشید» را جلوی دوربین برد. او سال ۱۳۹۵ دومین سینماییاش را با عنوان «سد معبر» با نقشآفرینی باران کوثری و حامد بهداد به تصویر کشیده است.
«سد معبر» امسال موفق شد تا دو جایزه بهترین فیلم بخش جریانهای نو جشنواره فیلم پوسان ۲۰۱۷ و بهترین بازیگر نقش اول مرد از جشنواره گلدن گلوبال مالزی برای بازی حامد بهداد را دریافت کند.
این فلیم همچنین، تقديرنامه ويژه هيات داوران بيست و دومين جشنواره صوفيه بلغارستان را كسب كرد.
«آذر» به کارگردانی محمد حمزهای
حمزهای درکارنامه هنری خود کارگردانی بیش از بیست فیلم کوتاه، نیمه بلند و تلویزیونی را به ثبت رسانده و جوایز متعددی از جشنوارههای داخلی چون فیلم کوتاه، نهال، یاس و رضوی دریافت کرده است. او سال ۱۳۹۵ نخستین فیلم سینمایی خود «آذر» را با بازی نیکی کریمی و هومن سیدی مقابل دوربین برده است.
«آذر » در جشنواره فیلمهای ایرانی در دالاس، «شید» برنده جوایز بهترین فیلم و بهترین بازیگر زن و در جشنواره فیلمهای ایرانی در تورنتو، «سینه ایران» برنده جایزه بهترین بازیگر زن شدهاست.
«مالاریا» به کارگردانی پرویز شهبازی
شهبازی با ساخت سه فیلم سینمایی بیش از ۲۰ جایزه ملی و بینالمللی را از آن خود کرده، او با نویسندگی و کارگردانی «نفس عمیق» سینمای ایران را تکان داد، به گونهای که بعد از گذشت ۱۵ سال هنوز لابلای نقدهای سینمایی ارجاعاتی به «نفس عمیق» شاخصترین ساخته این کارگردان داده میشود.
«مالاریا» در دهمین دوره فستیوال فیلمهای ایرانی سانفرانسیسکو ۳ جایزه اصلی بهترین فیلم، بهترین کارگردانی و بهترین فیلمنامه را دریافت کرد.
جوایز این فستیوال که همه ساله در شهر سانفرانسیسکو در آمریکا برگزار میشود، به نام عبدالحسین سپنتا از بنیانگذاران سینمای ایران مزین شده است.
آپاندیس به کارگردانی حسین نمازی
حسین نمازی با ساخت فیلم کوتاه فعالیت در حوزه هنر را به شکلی جدی آغاز کرد و صاحب تجربه کارگردانی شد و با ساخت فیلم سینمایی «آپاندیس» نخستین کارگردانی سینمایی خود را پشتسر گذاشته است. نمازی معتقد است: ««فیلم کوتاه در سینمای جهان، کاملا مستقل است و فیلمسازان از راه ساختن فیلم کوتاه، دیده و به لحاظ مالی هم تامین میشوند اما در ایران فیلم کوتاه دروازه ورود به دنیای فیلم بلند است.»
این فیلم برنده جایزه بهترین فیلمنامه از چهل و هفتمین جشنواره مونترال کانادا شد.
بدون تاریخ بدون امضا ساختهی وحید جلیلوند
و در نهایت پرافتخارترین فیلم سال؛
جلیلوند فعاليت سينمايی خود را از سال ۱۳۸۸ با بازی در فيلم «زمهرير» آغاز كرد و در زمینههای دیگری چون ساخت مستند، کارگردانی، تدوین و مجریگری نیز سابقه فعالیت دارد.
پسر چنگیز جلیلوند در مورد فیلم اولش «چهارشنبه۱۹ اردیبهشت» میگوید: "ما نه در طول ساخت فیلم و نه زمانی که فیلم در جشنواره حضور داشت قیل و قال نکردهایم و در سکوت پیش رفتیم چون هرگز دلم نمیخواهد مخاطب با این توهم بیاید که قرار است چه فیلمی ببینیم. فیلم دربارهی نقد انسان و ستایش انسان است. این تنها چیزی است که درباره ی فیلم میگویم و از آن دفاع هم میکنم."
وحید جلیلوند جایزه بهترین کارگردانی را برای «بدون تاریخ، بدون امضا» و نوید محمدزاده جایزه بهترین بازیگری مرد را از بخش «افقهای نو» هفتاد و چهارمین جشنواره فیلم ونیز دریافت کردند.
«بدون تاریخ بدون امضا» توانست هوگوی طلایی بهترین فیلم از پنجاه و سومین دوره جشنواره بینالمللی فیلم شیکاگو در بخش کارگردانان جدید را دریافت کند.
در یونان و در پنجاه و هشتمین دوره فستیوال تسالونیکی، این فیلم جایزه ویژه هیات داوران و جایزه بهترین فیلم از نگاه منتقدان جهان را از آن خود کرد و در ادامه این موفقیتها، نوید محمدزاده برای این فیلم برنده جایزه بهترین بازیگر جشنواره «براتسیلاوا» شد.
امیدوارم در سال پیشرو نیز سینمای ایران جایگاه پرافتخار خودش را حفظ و موفقیتهای چشمگیر بسیاری کسب کند.