همه افتخارات جهانی سینمای ایران در سال ۱۳۹۷
از درخشش نوید محمدزاده تا افتتاح جشنواره کن با «همه میدانند» ساختهی اصغر فرهادی و همهی آنچه در عرصههای بینالمللی بر سینمای ایران گذشت.
اختصاصی فیلسین - رویا خاوندی - تاریخ سینما در جهان به ۱۴۰ سال میرسد و انگلیسیها به عنوان اولین کسانی که به تصویر متحرک دست یافتهاند شناخته میشوند، اما سینما در ایران با ورود نخستین دوربین فیلمبرداری در زمان مظفرالدینشاه و ساخت اولین فیلم صامت، «آبی و رابی» آغاز میشود و قدمتش به ۸۸ سال پر فراز و نشیب میرسد. از آن زمان تا کنون چیزی حدود ۱۰ هزار فیلم و سریال در ایران ساخته شده و فیلمسازان همچنان که رویاهای خود را به تصویر میکشند، آرزوی دیدهشدن در مقیاسهای بی حد و مرز دارند که حضور در جشنوارههای جهانی راه را برای به تحقق رسیدن این آرزو برایشان هموار میکند. نخستین حضور جدی سینمای ایران در عرصه جهانی و درخشش یک فیلمساز ایرانی به سال ۱۹۷۴ و جشنواره سینمایی معتبر برلین برمیگردد که سهراب شهیدثالث با فیلم سینمایی «طبیعت بی جان» موفق به کسب اولین افتخار بینالمللی، خرس نقرهای برلین شده است. البته در سالهای بعد پرویز کیمیاوی و اصغر فرهادی هم موفق به کسب این جایزه شدند. اصغر فرهادی سال ۲۰۱۲ با فیلم سینمای «جدایی نادر از سیمین» جایزه بهترین فیلم خارجی زبان را از مهمترین فستیوال تراز اول سینمایی جهان «اسکار» برای سینمای ایران به ارمغان آورد و سال ۲۰۱۷ موفقیت خود را بار دیگر با فیلم «فروشنده» تکرار کرد؛ حالا سینمایی ایران صاحب ۲ اسکار، ۳ خرس نقرهای برلین، ۱ شیر طلایی جشنواره ونیز، ۲ دوربین طلایی و ۴ نخل طلایی جشنواره کن و صدها جایزهی معتبر بینالمللی است. حالا به بهانهی پایان سال ۱۳۹۷ مروری میکنیم بر جوایز بینالمللی سینمای ایران در سالی که گذشت...
مروری بر جوایز بینالمللی سینمای ایران در سال ۱۳۹۷
۹ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷:
فیلم سینمایی «شماره ١٧ سهیلا» به کارگردانی محمود غفاری و تهیهکنندگی سیدامیر سیدزاده که به بخش رسمی جشنواره بینالمللی فیلمهای شرقی ژنو در سوییس راه پیدا کرده بود، جایزه اول فیفوگ طلایی این جشنواره را از آن خود کرد.
در این جشنواره فیلم سینمایی «شماره ١٧ سهیلا» با ۶ فیلم دیگر از کشورهای فرانسه، لبنان، مراکش، مصر و تونس به رقابت پرداخت. این جایزه را الهه نوبخت که پخش بینالمللی فیلم «شماره ١٧ سهیلا» را برعهده داشت به نمایندگی از تهیهکننده در مراسم اختتامیه دریافت کرد.
۱۰ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷:
۵ جایزه بهترین کارگردانی، بهترین فیلم، بهترین فیلمبرداری، بهترین بازیگر مرد و بهترین بازیگر زن جشنواره فیلم «تامیل» نروژ به سازمان سینمایی حوزه هنری اهدا شد.
فیلمهای «کمدی انسانی»، «زیر سقف دودی»، «ایتالیا ایتالیا»، «فصل نرگس»، «بیست و یک روز بعد»، «آکاردئون»، «فروزان»، «مهتاب» و «سمر» ۹ اثر ایرانی حاضر در نهمین دوره از برگزاری جشنواره فیلم «تامیل» نروژ بودند که با دیگر آثار حاضر در این جشنواره به رقابت پرداخته و ۵ جایزه اصلی این جشنواره را از آن خود کردند.
فیلم سینمایی «بیست و یک روز بعد» برنده جایزه بهترین کارگردانی (محمدرضا خردمندان)، فیلم سینمایی «کمدی انسانی» برنده ۲ جایزه بهترین فیلم (محمدهادی کریمی) و بهترین بازیگر مرد (آرمان درویش)، فیلم سینمایی «ایتالیا ایتالیا» برنده بهترین بازیگر زن (سارا بهرامی) و فیلم سینمایی «فصل نرگس» به کارگردانی نگار آذربایجانی برنده جایزه بهترین فیلمبرداری (تورج منصوری) از این جشنواره شدهاند.
پخش بینالمللی هر ۵ فیلمی که موفق به دریافت جایزه از این جشنواره شدند برعهده سازمان سینمایی حوزه هنری است.
در همین تاریخ، فیلم «کله سرخ» به کارگردانی کریم لکزاده جایزه بهترین کارگردانی چهارمین دوره جشنواره اوراسیای روسیه را از آن خود کرد.
۲۹ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷:
هیات داوران بخش رقابتی هفتاد و یکمین جشنواره فیلم کن ۲۰۱۸ به ریاست «کیت بلانشت» جایزه نخل طلای بهترین فیلم این رویداد سینمایی را از میان ۲۱ فیلم رقابتکننده به فیلم سینمایی «دزدان فروشگاه» به کارگردانی «هیروکازو کورئیدا» اعطاء کردند. همچنین جعفر پناهی و نادر ساعیور برای نگارش فیلمنامه فیلم «سه رخ» بهصورت مشترک با «آلیس رورواچر» ایتالیایی برای فیلم «لازاروی خوشحال» برنده جایزه بهترین فیلمنامه کن شدند. این دوره از جشنواره کن از تاریخ ۱۸ اردیبهشت با نمایش فیلم سینمایی «همه میدانند» به کارگردانی اصغر فرهادی آغاز به کار کرده بود.
علی عباسی کارگردان ایرانی - سوئدی نیز توانست با فیلم «مرز» محصول مشترک دانمارک و سوئد جایزه بهترین فیلم بخش "نوعی نگاه" این رویداد سینمایی را به خود اختصاص دهد.
مطالب پیشین ما را از دست ندهید؛
+ نوید محمدزاده چطور نوید محمدزاده شد / پرتره نگاری ستارهای که در زندان درخشید
۱۰ تیرماه ۱۳۹۷:
فیلم سینمایی «بدون تاریخ، بدون امضا» به کارگردانی وحید جلیلوند و تهیهکنندگی علی جلیلوند برنده بهترین فیلم از جشنواره بروکسل در بلژیک شد.
این فیلم در سی و پنجمین جشنواره ملی فیلم فجر حضور داشت و سیمرغ بهترین کارگردانی، سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل مرد و سیمرغ بهترین صداگذاری را دریافت کرد.
۷ مرداد ماه ۱۳۹۷:
مارال فرجاد جایزه بهترین نقش مکمل زن را برای بازی در فیلم سینمایی «جاودانگی» از جشنواره بینالمللی عشق در آمریکا دریافت کرد.
در مراسمی که در شهر لس آنجلس آمریکا برگزار شد، مارال فرجاد در رقابت با مگان انگلیش با فیلم «بیداری خشم» (In the wake of Ire) از آمریکا و جگی نوآ با فیلم «هنر اغوا» (Art of deception) از آمریکا، برنده این جایزه شد.
جشنواره فیلم عشق (love International film festival) هر ساله در لسآنجلس برگزار میشود و فیلمهای بسیاری با مضمون عشق از کشورهای مختلف در آن شرکت میکنند.
۱ مهر ماه ۱۳۹۷:
فیلم سینمایی «خوک» به کارگردانی مانی حقیقی موفق به کسب جایزه بهترین فیلم از دوازدهمین جشنواره بینالمللی «گولاند» در شهر تولوز فرانسه شد.
جدیدترین ساخته مانی حقیقی در حالی جایزه بهترین فیلم این جشنواره فرانسوی را از آن خود کرد که در بخش اصلی جشنواره آثار مطرحی چون «خانهای که جک ساخت» به کارگردانی «لارس فنتریه»، «دونباس» ساخته «سرگی لازنیتسا» و «اوج» به کارگردانی «گاسپار نوئه» نیز حضور داشتند.
همچنین در این تاریخ کاظم ملایی نویسنده و کارگردان فیلم سینمایی «کوپال» جایزه ویژه هیات داوران هفتمین جشنواره بینالمللی فیلم سبو در کشور فیلیپین را از آن خود کرد.
جشنواره بینالمللی فیلم سبو هر ساله با هدف ایجاد یک تعامل خلاقانه با استفاده از ابزار سینما در شهر بندری سبو، دومین کلانشهر فیلیپین برگزار میشود.
فیلم کوتاه «روباه» ساخته صادق جوادی نیز در بخش فیلمهای کوتاه این جشنواره حضور داشت که موفق شد به عنوان دیگر نماینده ایران جایزه بهترین فیلم این بخش را به دست آورد.
۱۹ مهر ماه ۱۳۹۷:
در بیست و یکمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم «مذهب امروز» ایتالیا تندیس ویژه هیات داوران بخش بینالملل و نشان ویژه «دیوید زوردان» به فیلم کوتاه «باران آهسته میبارد» به کارگردانی سعید نجاتی و جایزه ویژه بخش «نگاه زنان» در این جشنواره به فیلم کوتاه «بازگشت» به کارگردانی شهریار پورسیدیان رسید.
این جشنواره از سال ١٩٩٧، به منظور برقراری فرهنگ صلح و گفتوگو میان باورها و فرهنگها به سینما و مذاهب مختلف شروع به کار کرده و موضوع اصلی این جشنواره ارتباط بین اعتقادات و زندگی سنتی و بومی مردم سراسر دنیا است.
۲۲ مهر ماه ۱۳۹۷:
پنجاه و یکمین جشنواره فیلم «سیتگس» اسپانیا که ویژه فیلمهای تخیلی و ترسناک است از تاریخ ۱۲ تا ۲۲ مهر برگزار شد و حسن معجونی برای بازی در فیلم سینمایی «خوک» بهترین بازیگر مرد این رویداد سینمایی نام گرفت.
فیلم «خوک» اولین نمایش جهانی خود را به عنوان نماینده سینمای ایران در بخش رقابتی جشنواره برلین پشت سرگذاشته است و پیش از آن جایزه بهترین فیلم از دوازدهمین جشنواره بینالمللی «گرولاند» در شهر تولوز فرانسه را نیز به خود اختصاص داده بود.
۲۴ مهر ماه ۱۳۹۷:
مراسم اختتامیه سومین دوره جشنواره سلیمانیه عراق شب ۲۴ مهرماه برگزار شد و جایزه بهترین بازیگری به نوید محمدزاده برای بازی در فیلم سینمایی «بدون تاریخ، بدون امضا» اهدا شد.
همچنین فیلم سینمایی «سه رخ» به کارگردانی جعفر پناهی جایزه بهترین فیلم را دریافت کرد و مجید مجیدی جایزه بهترین کارگردانی را برای فیلم سینمایی «آن سوی ابرها» بهدست آورد.
فیلم کوتاه «تاول» به کارگردانی مرتضی شمس نیز جایزه بهترین فیلم کوتاه کردی زبان را از آن خود کرد.
جعفر پناهی در افتتاحیه این جشواره جایزه «شکومهندی» که از طرف این جشنواره، به شخصیتهای برجسته هنری بینالمللی در جهان اهدا میشود را کسب کرد.
۹ آبان ماه ۱۳۹۷:
در این تاریخ فیلم سینمایی «سه رخ» ساختهی جعفر پناهی در چهل و دومین جشنواره فیلم سائوپولو حضور داشت و جعفر پناهی جایزه لئون ککوف را دریافت داشت.
فیلمهای «ایرو» به کارگردانی سید هادی محقق، «روزهای نارنجی» به کارگردانی آرش لاهوتی، «رضا» به کارگردانی علیرضا معتمدی، «۳ رخ» به کارگردانی جعفر پناهی، «آوا» به کارگردانی صدف فروغی و «بی سایه» به کارگردانی ابوالفضل صفاری نیز در این جشنواره حضور داشتند.
در همین تاریخ روحالله حجازی با فیلم سینمایی «اتاق تاریک» جایزه بهترین فیلم پنجمین جششنواره فیلم هانوی را از آن خود کرد.
شهرام مکری فیلمساز ایرانی و کارگردان «هجوم» در میان اعضای هیات داوران بخش مسابقه این جشنواره بود. نسیم احمدپور نیز از داوران بخش پروژههای دانشجویان سینما بود و همایون اسعدیان و روحالله حجازی نیز کارگاههای آموزشی خود برای دانشجویان سینما را برگزار کردند. جشنواره هانوی بخشی را به سینمای ایران اختصاص داده و سمیناری را نیز برگزار کرد که محمد اطبایی، شهرام مکری، روحالله حجازی و کاظم ملایی از سخنرانان این سمینار بودند.
فیلمهای «یک روز بخصوص»، «خانه»، «هجوم»، «رضا»، «طعم گیلاس»، «بادکنک سفید»، «کوپال»، «امین و اکوان» و «فروشنده» از سینمای ایران در این بخش به نمایش گذاشته شدند.
۱۳ آبان ماه ۱۳۹۷:
مستند «زنانی با گوشوارههای باروتی» به کارگردانی رضا فرهمند، برنده جایزه بهترین مستند شانزدهمین جشنواره بینالمللی «Signes de Nuit» پاریس شد.
در بیانیه هیات داوران جشنواره بینالمللی «Signes de Nuit» (نشانههای شب) پاریس آمده است: «فیلم زنانی با گوشوارههای باروتی یک گواهی مستقیم و شگرف است که به بخشهای مختلف جنگ اجازه صحبت کردن میدهد. رضا فرهمند با دوربین شجاعش که به سوژهها خیلی نزدیک است، ما را به مشاهدهی تنشهای شدید خط مقدم و رنج مردم میبرد و موفق به گرفتن تصاویر و سخنانی میشود که ابهام در گفتمان حامیان داعش را به نمایش میگذارد.»
پیش از این نیز فیلم «طاغی» به کارگردانی کوروش عسگری موفق به کسب جایزه بهترین فیلم کوتاه از این جشنواره فرانسوی شده بود.
۲۰ آبان ماه ۱۳۹۷:
در مراسم اختتامیه بیست و هفتمین دوره جشنواره سینمایی «خروس طلایی» و «صد گل» (Golden Rooster & Hundred Flowers) که در گوانژو چین برگزار شد، گلاب آدینه جایزه بهترین بازیگر زن را برای بازی در فیلم سینمایی «دوباره زندگی» به دست آورد.
حسین پورمحمدی تهیهکننده فیلم به نمایندگی از گلاب آدینه این جایزه را دریافت کرد.
ژولیت بینوش نیز جایزه بهترین بازیگر زن را برای فیلم The wait از نگاه تماشاگران را دریافت کرد.
۲۷ آبان ماه ۱۳۹۷:
در این روز اصغر فرهادی فیلمساز ایرانی بار دیگر جایزهای را به کلکسیون جوایز جهانی سینمای ایران اضافه کرد. بیست و نهمین جشنواره فیلم استکهلم امسال از اصغر فرهادی با اعطای جایزه ویژنری (Visionary Award) تقدیر کرد و فیلم «همه میدانند» ساخته جدید و اسپانیولی زبان او نیز در بخش «Open Zone» جشنواره استکهلم به روی پرده رفت.
فیلم سینمایی «عرق سرد» به کارگردانی سهیل بیرقی با بازی باران کوثری و امیر جدیدی یکی از فیلمهای حاضر در بخش رقابتی اصلی جشنواره فیلم استکهلم سوئد بود.
در همین تاریخ فیلم سینمایی «روزهای نارنجی» ساخته آرش لاهوتی دو جایزه بهترین فیلمنامه و بهترین بازیگر زن از جشنواره سینه ایران تورنتو به دست آورد.
چهارمین دوره جشنواره سینه ایران تورنتو در کانادا برگزار شد و در مراسم اختتامیه این جشنواره جایزه بهترین فیلمنامه به آرش لاهوتی و جمیله دارالشفایی و جایزه بهترین بازیگر زن به هدیه تهرانی برای فیلم «روزهای نارنجی» رسید.
۴ آذرماه ۱۳۹۷:
فیلم سینمایی «روزهای نارنجی» ساخته آرش لاهوتی برنده سه جایزه از شصت و هفتمین جشنواره فیلم مانهایم در کشور آلمان شد. در مراسم اختتامیه این رویداد سینمایی، فیلم «روزهای نارنجی» که در بخش رقابتی جشنواره پذیرفته شده بود در نهایت جایزه بهترین فیلم جشنواره با عنوان سینماگر تازه وارد بزرگ (Grand Newcomer Award) با تقدیر ویژه از هدیه تهرانی، جایزه فیپرشی (فدراسیون بینالمللی منتقدان سینما) و جایزه کلیسای جهانی را از آن خود کرد و علی مصفا بازیگر اصلی مرد این فیلم به نمایندگی از عوامل جوایز را دریافت کرد.
آرش لاهوتی کارگردان فیلم به علت عدم همکاری سفارت آلمان در تهران موفق به دریافت روادید و سفر به آلمان نشد.
۱۱ آذر ماه سال ۱۳۹۷:
بیست و دومین دوره از جشنواره فیلم شبهای سیاه تالین که یکی از پانزده جشنواره رده الف جهانی است، از تاریخ ٢٥ آبان تا ١١ آذر در کشور استونی برگزار شد و فیلم سینمایی «مغزهای کوچک زنگ زده» به کارگردانی هومن سیدی نماینده سینمای ایران در بخش مسابقه اصلی این جشنواره بود و در نهایت نوید محمدزاده برای بازی در این فیلم جایزه بهترین بازیگر مرد این جشنواره را دریافت کرد.
فیلم سینمایی «کژال» هم در بخش مسابقه فیلمهای اول این جشنواره حاضر بود که موفق به کسب جایزه «نتپک» این رویداد سینمایی شد.
«ایرو» (اینجا) ساخته سید هادی محقق در بخش رقابتی «شورش با دلیل»، «همه میدانند» ساخته اصغر فرهادی و محصول اسپانیا/ فرانسه/ ایتالیا در بخش پانوراما، «آتش پارهها» به کارگردانی جاسمین مظفری و محصول کانادا در بخش فروم و چهار فیلم کوتاه «نقش» از فرنوش صمدی، «تاول» ساخته مرتضی شمس، «شب تولد» از امید شمس و «یک چشم به هم زدن» به کارگردانی کیانا نقشینه و محصول آلمان نیز در این رویداد به نمایش گذاشته شدند.
۱۵ آذرماه ۱۳۹۷:
« امیر» به کارگردانی نیما اقلیما و تهیهکنندگی سیدضیا هاشمی در هفتمین حضور بینالمللی خود، جایزه بهترین فیلم جشنواره همه نور هند را در بخش مسابقه فیلمهای اول دریافت کرد.
اختتامیه جشنواره همه نور هند حیدرآباد شامگاه پنجشنبه ۱۵ آذر ماه در حیدرآباد هند برگزار شد و سیدضیا هاشمی تهیهکننده اثر به نمایندگی از این فیلم جایزه خود را از داوران دریافت کرد.
کوپال ساخته کاظم مولایی و «بدون تاریخ بدون امضا» ساخته وحید جلیلوند از دیگر آثار ایرانی حاضر در این جشنواره بودند. همچنین مروری بر آثار زنده یاد عباس کیارستمی از دیگر بخشهای این فستیوال بود.
در بخش مرور آثار جشنواره نیز فیلمهای سینمایی «آبنبات چوبی»، «دوران عاشقی»، «پرونده هاوانا» و «حریم شخصی» به نمایش درآمد.
۲۲ آذرماه ۱۳۹۷:
در این روز فیلم سینمایی «اتاق تاریک» بار دیگر افتخار آفرینی کرد. بیست و سومین جشنواره بینالمللی فیلم کرالا امسال از تاریخ ۱۶ تا ۲۲ آذرما در حالی در کشور هند برگزار شد که مجید مجیدی کارگردان ایرانی ریاست هیات داوران بخش رقابتی را بر عهده داشت و با دریافت جایزه یک دستاورد سینمایی مورد تقدیر قرار گرفت، در نهایت نیز فیلم «اتاق تاریک» ساختهروحالله حجازی جایزه بهترین فیلم این رویداد سینمایی را از آن خود کرد.
حکایت دریا ساخته بهمن فرمانآرا و «همچنان که میمُردم» به کارگردانی مصطفی سیاری نیز دیگر نمایندگان سینمای ایران در بخش رقابتی جشنواره بودند.
فیلم اسپانیایی زبان «همه میدانند» به کارگرادانی اصغر فرهادی در افتتاحیه این جشنواره به روی پرده رفت و «۳ رُخ» ساخته جعفر پناهی و «درساژ» از پویا بادکوبه نیز در بخش سینمای جهان بیست و سومین جشنواره فیلم «کرالا» هند حضور داشتند.
۲۸ دی ماه ۱۳۹۷:
مراسم اختتامیه هفدهمین جشنواره بینالمللی فیلم «داکا» در کشور بنگلادش با اعطای دو جایزه به سینمای ایران برگزار شد.
در این رویداد سینمایی پویا بادکوبه برای فیلم سینمایی «درساژ» جایزه بهترین کارگردانی را در بخش سینمای آسیا کسب کرد و شهریار پورسیدیان نیز جایزه بهترین فیلم کوتاه بخش معناگرا را برای فیلم «بازگشت» به خود اختصاص داد.
هفدهمین جشنواره بینالمللی فیلم بنگلادش ۱۰ تا ۱۸ ژانویه ۲۰۱۹ در داکا برگزار شد.
این گزارش تا پایان سال ۱۳۹۷ به روز رسانی میشود...