کدام فیلمها پای شخصیتها را به دادگاه باز کرد!
سینما در جایگاه یک رسانهی تاثیرگذار بارها به سراغ موضوعاتی رفته که قضاوت را نشان داده است. به بهانهی روز قوه قضاییه نگاهی به فیلمهایی میاندازیم که قضاوت را موضوع درام خود کردهاند.
به گزارش فیلسین، سینما به عنوان یک صنعت، مهمترین رسانهای است که با مخاطبان بسیار توانسته است بر کانون فکری و فرهنگی یک جامعه اثرگذار باشد. تاثیری که یک فیلم بر روی مخاطبانش میگذارد گاهی آنقدر عمیق و جدی میشود که مسائل مهمی همچون قضاوت را هم تحتالشعاع قرار میدهد.
این وظیفه را تا حدی فیلمهای مستند با موضوعات و دغدغههای اجتماعیشان توانستند بر عهده بگیرند اما در این میان گاهی فیلمهای سینمایی با موضوع داستانی و با رویکردی جامعهشناسانه و روانشناسی نیز این را نشان دادهاند.
قهرمانانی که محکوم به مرگ میشوند، مجرمی که در انتظار اعدام است، تلاش خانوادهای برای رضایت از اولیای دم و... این روزها موضوع بسیاری از فیلمهای سینمایی شده است.
در گزارش پیشرو و به بهانهی هفتم تیرماه، روز قوه قضاییه به بررسی فیلمهایی میپردازیم که دادگاه و حکم قاضی در سرنوشت کارکترهایش تاثیر بسزایی داشته است.
ایرج قادری جزو اولین سینماگرانی است که موضوع قضاوت را در سالهای بعد از انقلاب به تصویر کشید و در یک سهگانه آن را استمرار داد.
فیلم سینمایی «میخواهم زنده بمانم»، «سام و نرگس» و «محاکمه» هر سه به موضوع اعدام میپردازند.
فیلم
سینمایی «میخواهم زنده بمانم
» /
محصول ۱۳۷۴/ کارگردان: ایرج قادری
+ داستان فیلم از زمان جدایی زوجی به نام «اصلان» (فرامرز قریبیان) و «ماه منیر» (مهناز انصاریان) و شرایط روحی بد «باربد» (سام محمدپور) پسر یازده ساله آنها آغاز میشود. از یک طرف تنهایی و از طرفی متلاشی شدن خانوادهاش باربد را به سمت بحران میبرد. پس از مدتی اصلان با «فرنگیس» (فاطمه گودرزی) ازدواج میکند. رابطهی خوب فرنگیس با باربد شرایط روحی نوجوان را کمی بهتر میکند. اما این آرامش قبل از طوفان است. رفته رفته توجه فرنگیس به او کم شده و مشکلات قبل دوباره به سمت باربد میآیند. باربد تا جایی پیش میرود که اقدام به خودکشی میکند. پس از مرگ باربد، تنها مضنون و متهم ماجرا فرنگیس با وجود دفاع اصلان به عنوان وکیل او به اعدام محکوم میشود. سرنوشت فرنگیس در بالای چوبهی دار به پیدا شدن دفترچه خاطرات باربد که درآن موضوع خودکشیاش را عنوان کرده بستگی دارد. اصلان برای پیدا کردن دفترچه تا آخرین ثانیههای اجرای حکم تلاش میکند...
پس از ده سال ممنوعیت در سینمای ایران، «ایرج قادری» با این فیلم دوباره به میدان آمد و توانست این فیلم را در جایگاه پرفروشترینهای سال ۷۴ قرار دهد.
فیلم سینمایی «سام و نرگس» / محصول ۱۳۸۱ / کارگردان: ایرج قادری
+ سام، عبد و امید سه کاراکتر داستان دوستای صمیمی هستند، به مرور زمان سام به نرگس خواهر عبدالله علاقهمند میشود، در این میان عبد که در مسابقهای قهرمان ورزشی شده است از سام چاقویی دسته صدفیای را هدیه میگیرد، لحظه هدیه دادن چاقو ثبت میشود. بعد از مدتی مشخص میشود که امید هم به نرگس علاقهمند شده و برای حذف سام از دایره رقابت عشقی ماجرای علاقهمندی او به نرگس را برای عبد که به شدت متعصب است، تعریف میکند. عبد عصبانی به دیدار سام میرود و طی اتفاقی خود را به جای سام یا همان چاقو زخمی میکند. جراحت باعث مرگ او میشود. سام در این میان قاتل شناخته شده و حکم اعدام او صادر میشود. اما روز عروسی امید و نرگس، با دیدن عکس عبد، واقعیت مشخص شده و پدر نرگس روز اعدام سام، او را میبخشد.
این فیلم علاوه بر موضوع جنجالی که داشت، سوپراستار این روزهای سینما محمدرضا گلزار را نیز به عنوان بازیگری تازهکار به دنیای سینما معرفی کرد.
فیلم
سینمایی «محاکمه
» / محصول ۱۳۸۶
/ کارگردان: ایرج قادری
+ حمید پرتوی (ایرج قادری) دادستانی است که در یکی از محاکمههای قضاییاش، با بیاعتنایی به انکار متهم، حکم به مجرم بودن او میدهد. متهم در زندان خودکشی میکند و محرز بودن بیگناهی او اثبات میشود. پرتوی از کارش استعفا میدهد. اما مدتی بعد دخترش به همراه نامزدش مرتکب قتلی ناخواسته میشوند. پرتوی به سبب دفاع از دخترش وکالت «فرهاد» (امیرعلی رنجبر) را به عهده میگیرد. تحقیقات او را به دختری به نام «نگار» (مهناز افشار) میرساند و نگار سرنخهای او را به یک باند بزرگ قاچاق ربط میدهد...
مهناز افشار، محمدرضا شریفینیا، گوهر خیراندیش و افسانه بایگان نیز در این فیلم به ایفای نقش پرداختهاند.
فیلم
سینمایی «جدایی نادر از سیمین
» /
محصول سال ۱۳۸۹ / کارگردان: اصغر فرهادی
+ این فیلم قصه زن و شوهری را روایت میکند که در آستانه طلاق هستند. سیمین (لیلا حاتمی) همسر نادر (پیمان معادی) تصمیم به مهاجرت دارد اما نادر به خاطر مراقبت از پدرش که بیمار است و آلزایمر دارد، با این تصمیم مخالف است. نادر و سیمین برای تعیین سرپرستی قانونی فرزندشان با مشکل روبرو هستند. گویا نادر تصمیم دارد با نگهداشتن ترمه دخترشان (سارینا فرهادی) سیمین را از تصمیم خود منصرف کند، چون میداند سیمین بدون ترمه از ایران نمیرود. بعد از اینکه سیمین خانه را ترک میکند نادر مجبور میشود زنی (ساره بیات) را برای پرستاری از پدرش استخدام کند. یک روز نادر به خانه بازمیگردد و میبیند که دست پدرش به تخت بستهشده و پرستار در خانه نیست.
این ابتدای قصهایست که فیلمنامهاش در اتفاقی بیسابقه، نامزد
بهترین فیلمنامهی اسکار شد
.
فیلم
سینمایی «دهلیز
» / محصول ۱۳۹۲
/ کارگردان: بهروز
شعیبی
+ «شیوا» (هانیه توسلی) در حالی از پسر کوچک خود مراقبت میکند که همسرش «بهروز» (رضا عطاران) به دلیل قتل غیرعمد در زندان به سر میبرد و منتظر قصاص است. در طی این چند سال شیوا مکررا به خانه مقتول رفته تا از آنها رضایت بگیرد اما موفق نشده است. او «امیرعلی» پسرش را برای اولینبار به نزد پدرش در زندان میبرد. تلاش بهروز برای نزدیکی به پسرش و تلاش شیوا برای گرفتن رضایت ادامه داستان فیلم را رقم میزند. این فیلم در سی و یکمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر در 13 رشته کاندید شد که در نهایت موفق به دریافت دو سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول زن (هانیه توسلی) و بهترین فیلم گردید.
فیلم سینمایی «شهر زیبا» / محصول ۱۳۸۳ / کارگردان: اصغر فرهادی
+ دومین ساخته اصغر فرهادی یک درام اجتماعیست که خانوادهی از هم پاشیدهای از طبقه فرودست جامعه را نشان میدهد. خانوادهای که اکبر (حسین فرضیزاده) پسر هجده ساله آن یکی از زندانیان کانون اصلاح و تربیت است و به جرم قتل یک دختر جوان محکوم به اعدام است. در این میان اعلا (بابک ناصری) دوست اکبر به کمک فیروزه (ترانه علیدوستی) خواهر اکبر میآید و سعی میکند رضایت خانواده مقتول را جلب و از حکم اعدام اکبر جلوگیری کند. ابوالقاسم (فرامرز قریبیان) پدر مقتول راضی به قصاص است اما برای تهیه دیه اکبر دچار مشکل است. در این میان کم کم بین اعلا و فیروزه علاقهای شکل میگیرد. این در حالی است که همسر ابوالقاسم (آهو خردمند) برای راضی کردن شوهرش پیشنهاد تکان دهندهای به اعلا میدهد. این فیلم در بیست و دومین جشنواره فیلم فجر سیمرغ بلورین بهترین صدابرداری را از آن خود کرد. همچنین موفق به کسب جایزه طاووس طلایی و جایزه ویژه هیئت داوران از جشنواره بینالمللی هند شد. در جشنواره بینالمللی فیلم ورشو جایزه بزرگ و در جشنواره فیلم اسپلیت جایزه فیپرشی را نیز برای اصغر فرهادی به ارمغان آورد.
فیلم سینمایی «کیفر» / محصول ۱۳۸۹ / کارگردان: حسن فتحی
+ درامی پرکشمکش و جنایی با حال و هوایی تیره به کارگردانی حسن فتحی و نویسندگی علیرضا نادری که زندگی شهری غیر متعارفی را با شخصیتهایی پیچیده و سرگردان به تصویر میکشد. حکم اعدام برزو (هومن برقنورد) صادر میشود. سیامک (مصطفی زمانی) برادر برزو، همسر سپیده (مریلا زارعی)، پسرش پیام (پارسا مشیری) و جمال (امیر جعفری) برای تهیه دیه تلاش میکنند. هنگامی که پول تهیه میشود، دو موتور سوار پول را از سیامک میدزدند. سیامک در تعقیب آنها موفق نمیشود و به مدت یک هفته ناپدید میشود اما پس از آن بر میگردد و در رویارویی با جمال سعی در اثبات بیگناهی خود دارد. این در حالیست که پول به صورت مشکوکی به حساب سیامک واریز شده است. این فیلم توانست جایزه بهترین فیلم از چهارمین جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران را از آن خود کند.
فیلم سینمایی «انتهای خیابان هشتم» / محصول ۱۳۹۰ / کارگردان: علیرضا امینی
+ یک درام تلخ اجتماعی با ریتمی تند که فضایی ملتهب و دردناک از زندگی نیلوفر (ترانه علیدوستی) را نشان میدهد. او میخواهد از حکم قصاص برادرش که به جرم قتل در زندان است، جلوگیری کند. خانوادهی مقتول صد میلیون تومان دیه طلب کردهاند. نیلوفر و دوستانش در تلاشاند تا این مبلغ را تهیه کنند. او به همراه نامزدش، بهرام (صابر ابر) برای وامی ۵۰ میلیون تومانی اقدام میکنند. به دلیل پیشهی پدر نیلوفر (خسرو شهراز) با وام موافقت نمیشود. نیلوفر تصمیم دارد کلیهاش را بفروشد اما سه روز بیشتر تا اجرای حکم قصاص فرصت ندارند.
فیلم سینمایی «هیس دخترها فریاد نمیزنند» / محصول ۱۳۹۲ / کارگردان: پوران درخشنده
+ دهمین ساختهی سینمایی «پوران درخشنده» به زندگی دختر جوانی اشاره میکند که در آستانهی ازدواجش مرتکب قتل میشود. او پس از سکوت فراوان بالاخره لب به سخن میگشاید و پرده از رازهایی بر میدارد که پانزده سال پیش در کودکی برای او اتفاق افتاده است. ...
برای کسب اطلاعات بیشتر به صفحه اختصاصی این فیلمها، عوامل ساخت و بازیگرانشان در www.filcin.com سربزنید.